Fördelar med nybyggt

Ett bostadsköp är en av de största affärerna vi gör i våra liv. Det finns många fördelar med att välja en nyproducerad bostadsrätt, oavsett om det är din första alldeles egna lya eller om du flyttar från en annan bostad. Kanske är det ett kliv uppåt i bostadskarriären i samband med flytt eller när familjebilden förändras, kanske har det blivit dags att sälja villan och se fram emot en enklare och mer bekväm vardag.

 • Nyproducerade lägenheter säljs till ett fast pris. Du slipper stressande budgivningar och har gott om tid att se över alla dokument, kalkyler och avtal.
 • Du är inte beroende av andras flyttkedjor och utflyttande säljare, utan kan planera din flytt efter givna förutsättningar.
 • Du kommer till en helt ny och fräsch bostad, utan skavanker och renoveringsbehov.
 • Du har dessutom möjlighet att påverka färger och materialval, vilket innebär att du redan från början kan sätta din personliga prägel på ditt nya hem.
 • Eftersom alla grannar flyttar in ungefär samtidigt brukar det vara lätt att få nya vänner i huset. Den gemensamma bostadsrättsföreningen bidrar till sammanhållningen.
 • Du och dina grannar äger fastigheten tillsammans, vilket gör att det finns ett stort intresse av att hålla de allmänna ytorna fina under lång tid framöver.

Ditt köp steg för steg

 • Köpet av en nyproducerad bostadsrätt följer vissa fasta steg. Det första och viktigaste är naturligtvis att du fastnar för en av de tillgängliga lägenheterna, som du hittar i lägenhetsväljaren. Tala gärna med din bank om dina finansieringsmöjligheter redan på det här stadiet.
 • När du har hittat din drömlägenhet anmäler du ditt intresse för den via lägenhetsväljaren. En säljare på Varberg och Falkenbergs fastighetsbyrå kontaktar dig inom kort. Efter er dialog kan ett förhandsavtal tecknas, vilket innebär att du har ensamrätt till bostaden. Förhandsavtalet är bindande och i samband med att det tecknas ska en delbetalning göras. Ibland tecknas ett bokningsavtal först, då en delbetalning på 25 000 kronor görs. Den delbetalningen avräknas i så fall i samband med det att förhandsavtalet tecknas.
 • När förhandsavtalet är tecknat är det dags att börja ta ställning till hur din bostad ska se ut interiört. Inspireras av inredningsarkitektens stillinjer. Bostadsrätterna i brf Kavaljeren har ett högklassigt grundutförande och det finns möjlighet att göra tillval. Läs mer här.
 • Inflyttning i brf Kavaljeren beräknas till december 2022. Definitivt inflyttningsdatum meddelas senast tre månader före. Inför tillträdet tecknas ett upplåtelseavtal, vilket också innebär att du blir medlem i bostadsrättsföreningen.
 • Ett par veckor innan det är dags för inflyttning bjuds ni in till besiktning av den nya lägenheten. Det är oftast första gången man får komma in och se sin nya bostad i verkligheten, vilket är väldigt roligt och spännande. Besiktningen sker tillsammans med en representant för byggföretaget och en opartisk besiktningsman.
 • Kort därpå är det så äntligen dags för tillträde. Bostadsrätten ska då vara slutbetald. Du träffar ansvarig mäklare och byggarens representant, får viktig information om det nya boendet och naturligtvis nycklarna till din nya bostad. Välkommen hem!
 • Ytterligare två besiktningar kommer att göras, efter två respektive fem år. Detta är för att säkerställa att inga byggfel dyker upp efter hand. Du är naturligtvis välkommen att höra av dig även innan dess om du undrar över något.

Mäklarens tjänster

Fastighetsmäklarens uppgift är att förmedla kontakter mellan köpare och säljare. Mäklaren hjälper dig att konkretisera visionerna och lotsar dig genom de juridiska formaliteterna i samband med ditt köp.

Det är Varberg och Falkenbergs fastighetsbyrå, vffab.se, som förmedlar bostadsrätterna i brf Kavaljeren. Tveka inte att ta kontakt under resans gång – deras uppgift är att hjälpa dig till en trygg och lyckad bostadsaffär. Mäklaren kan dessutom hjälpa dig att sälja en eventuell tidigare bostad. Du hittar kontaktuppgifterna här!

Bostadsrätts­föreningen

Bostadsrättsföreningen bestämmer över fastigheten genom en styrelse, som medlemmarna väljer vid föreningsstämman (inför den sköter en interimsstyrelse verksamheten). Bostadsrättsföreningar lyder under en särskild lag, Bostadsrättslagen. Reglerna för din bostadsförening bestäms i stadgarna. Där framgår vilka skyldigheter och rättigheter enskilda bostadsrättsinnehavare och föreningen har mot varandra.

Ekonomisk plan

En nybildad förening har inte någon årsredovisning. Du som köpare får i stället ta del av en ekonomisk plan. Den innehåller en ekonomisk sammanställning och en prognos över kostnaderna de sex första åren samt år elva. Dessutom innehåller den en teknisk beskrivning av fastigheten.

Boendekostnad

När du köper din bostadsrätt av oss betalar du ett pris enligt gällande prislista. När du sedan har flyttat in i din lägenhet betalar du en månadsavgift som skall täcka din lägenhetsandel av föreningens kostnader, såsom räntor och amorteringar på lån, drift och avsättning för framtida underhåll, samt vatten. Till månadskostnaden tillkommer kostnaden för el, tv och internet.

Hemförsäkring

Som bostadsrättsinnehavare har du ett omfattande underhållsansvar och behöver ha en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.